ornament

Buurtpreventie Zundert

Samen werken aan een veilige, leefbare buurt

Buurtpreventie Zundert

Samen werken aan een veilige, leefbare buurt

WAARSCHUWING VOOR ONDERSTAANDE BABBELTRUCKS
De politie waarschuwt voor een nieuwe oplichtingstruc, waar vooral ouderen het slachtoffer van worden. Mensen krijgen een telefoontje van iemand die zich voordoet als politiemedewerker die vertelt dat er inbrekers actief zijn in de buurt. Als neppe tip laten ze slachtoffers hun kostbare spullen bij elkaar zoeken zodat de politie deze ‘veilig’ kan bewaren. Maar in werkelijkheid verdwijnen die waardevolle spullen in de zakken van de oplichter.
De politie ziet deze oplichtingstruc steeds vaker voorkomen, met diefstal tot gevolg. De gehaaide truc werkt als volgt: een oplichter doet zich voor als politiemedewerker en belt je om te waarschuwen dat er inbrekers in de buurt zijn. Op slinkse wijze vraagt hij vervolgens om al je kostbare spullen te verzamelen. Heb je geld of sieraden in huis? Dan kan de nepagent, een andere medewerker, die voor je komen ophalen en veiligstellen belooft hij.

Schijnveiligheid creëren
Om extra betrouwbaar over te komen, geeft hij een naam en een dienstnummer van de agent die langs zal komen. “Op die manier proberen ze uw vertrouwen te winnen of schijnveiligheid te creëren”, legt de politie uit.
In werkelijkheid staat er namelijk een handlanger van de oplichter voor je deur. En belanden je waardevolle spullen bij hen.
“Trap hier niet in”, waarschuwt de politie. “De politie belt u niet op om te vertellen dat er in uw woonomgeving inbrekers actief zijn. Ook neemt de politie geen geld of waardevolle spullen in bewaring. Wij sturen dus nooit een politiemedewerker naar uw huis om zulke spullen op te halen.”

Advies
Wie door een oplichter met een soortgelijk verhaal wordt gebeld, wordt geadviseerd meteen op te hangen. Mensen die niet meteen door hebben dat het om een oplichter gaat en een afspraak met de beller maken, moeten direct contact opnemen met de politie.

Snelheid is daarbij cruciaal.
“Vaak stuurt degene die u aan de lijn heeft meteen zijn ‘collega’ naar u toe om uw spullen op te halen.” Mocht de nepagent al voor de deur staan, moet je volgens de politie ‘zeker niet open doen’. “En geef in geen geval uw spulletjes mee!”
De politie adviseert slachtoffers om aangifte te doen.

Meerdere berichten hierover, klik op een van de onderstaande linkjes:
Internetbode
Politie Bericht